Matkakertomukset

PAS 2023

Pediatric Academic Societies järjestää vuosittain maailman suurimman, noin 7500 osallistujan, lastentautien alan kokouksen. Yli 60 maasta paikalle saapuneet lastenlääkärit kokoontuivat tänä vuonna Walter E. Washington Convention Centerissa, Washington D.C:ssa. Itse lensin esittelemään posteriani ja viettämään vappua Yhdysvaltojen pääkaupunkiin hieman ihmetellen, miksei tätäkin voisi hoitaa kätevästi etänä. Lopulta oli kuitenkin todettava, etten matkustanut turhaan. Kokeminen, näkeminen ja kohtaaminen ovat edelleen hyviä tapoja oppia!

Onnistuin löytämään noin 600 session joukosta monia mielenkiintoisia ja opettavaisia esityksiä, vaikka ohjelmalehtisen selaaminen ja kokouksen mobiilisovelluksen haltuunottaminen olikin työläs urakka. PAS:n tämän vuoden kolme pääteemaa olivat ”The Impact of Policies on Health and Research”, ”Addressing & Overcoming Racism in Clinical Care and Research” ja ”Science is Real: Research, Misinformation, and Trust”. Pääteemojen mukaiset luennot olivat yleissivistäviä ja avasivat monipuolisesti amerikkalaista näkökulmaa terveydenhuollossa. Laajassa ohjelmassa oli tietenkin myös perinteisiä kliinisiä yleispediatrisia aiheita, perustieteitä ja esityksiä kaikilta mahdollisilta suppeilta pediatrisilta erikoisaloilta. Aiempien vuosien tapaan neonatologisten aiheiden määrä oli suuri. Näistä valikoin omaan ohjelmaani keuhko- ja sydänaiheisia esityksiä.

Esittelin posterissani tutkimustamme Helsingin Naistenklinikalla syntyneiden keskosten syntymän ajankohdasta ja sen yhteydestä lyhyen aikavälin kuolleisuuteen ja sairastuvuuteen. Keskustelut viisaiden ja oppineiden kollegoiden kanssa antoivat ajattelemisen aihetta ja auttoivat käsikirjoituksen muokkaamisessa julkaisukuntoon. Ehdin myös rupatella naapuripostereiden esittäjien kanssa. Oli hauska kuulla ruotsalaisen kollegan esitys tukholmalais-turkulaisen yhteistyön tuloksista, ja yhdysvaltalaisen kandidaatin ajatuksia hänen ensimmäisestä tieteellisestä työstään. Sivusimmepa myös kliinisellä uralla odotettavissa olevia huippuhetkiä ja karikoita keskustelussamme.

PAS on perinteisesti ollut suosittu kongressi suomalaisten pediatrien ja etenkin neonatologien keskuudessa. Spontaanit ja suunnitellut kohtaamiset sekä tuttujen että aiemmin tuntemattomien kollegoiden kanssa ovat kokousten kahvi- ja lounastaukojen huippuhetkiä. Kiitos maailman parantamisesta kaikille asianosaisille! Pääsin myös kättelemään laatulehtien sivuilta tuttuja kuuluisuuksia professorin siivellä, ja huomasin maailman muuttuneen taas hieman pienemmäksi. Suoritukseni turistina oli tällä kertaa heikko. Kävelin myrskytuulessa ja kaatosateessa tuntikausia pitkin historiallisesti merkittävän kaupungin katuja, ja näin suuren määrän huippuhienoiksi mainittujen museoiden julkisivuja. Sisälle asti en päätynyt. Kaikkina muina matkapäivinä paistoi aurinko. Olin läpimärkä, nälkäinen, kylmissäni ja eksynyt, kun jouduin keskelle poliisien nopeasti pystyttämää tiesulkua. Seurasin lähietäisyydeltä kolmen mustan panssaroidun ajoneuvon kulkua Valkoiseen taloon ja yritin kuvitella, millaisia päätöksiä kuljetettavana olleella päähenkilöllä oli juuri sinä päivänä tehtävänään. Omat ratkaisua vaille olleet pulmani johtivat minut avaamaan puhelimen karttapalvelun, syömään pastaa pahvilautaselta ja jatkamaan vaatteiden vaihdon jälkeen koulutusmatkaani tarjolla olevien tiedesessioiden parissa. Maailman lisäksi tunsin juuri silloin myös itseni kovin pieneksi.

Kiitän lämpimästi Suomen Lastenlääkäriyhdistystä saamastani, oppimista monin tavoin edistäneestä, matka-apurahasta!

Tiina Teivaanmäki

Lastenlääkäri, neonatologi, HUS, KHKS

Pediatric Academic Societies (PAS) Meeting on vuosittainen tapahtuma, joka kokoaa yhteen pediatreja ja muita terveydenhuoltoalan ammattilaisia ympäri maailmaa. Kyseessä on yksi Pohjois-Amerikan suurimmista pediatrisista kongresseista, joka tänä vuonna järjestettiin Washington D.C.:ssä. Kokouksessa käsitellään laajasti yleispediatrisia aiheita ja suppeilta aloilta on edustettuna mm. neonatologia, nefrologia, infektiotaudit, lastenneurologia ja nuorisolääketiede. Kokouksen yhteisenä tavoitteena on parantaa lasten terveyttä ja hyvinvointia ympäri maailmaa, ja tänä vuonna tasa-arvo oli merkittävänä teemana.

Kokouksessa oli yli 7500 osallistujaa, minkä huomasi vilkkautena kahden korttelin kokoisessa kongressikeskuksessa. Luentotarjonta oli todella monipuolinen, ja mielenkiintoisia sessioita oli päällekkäin niin, että kaikkea haluamaani en ennättänyt kuuntelemaan. Onneksi kaikista luennoista oli abstraktit nähtävillä mobiilisovelluksessa. Pre-conference koulutuksista osallistuin neonatologisen nefrologian sessioon, jossa muun muassa keskusteltiin pikkukeskosten optimaalisesta nesteytysstrategiasta. Kokouksen antoisimpia sessioita olivat hands-on pienryhmäkoulutukset sydämen UÄ-tutkimuksesta. Pääsimme ultraamaan tietokoneohjelmaan liitettyjä simulaationukkeja, joiden ultraääninäkymät vaihtuivat potilastapauskohtaisesti. Saman session aikana sai lähes aidontuntuisen ultrakokemuksen useista eri sydänvioista.  

Posterisessioissa oli esillä yhteensä 2800 posteria. Oli erittäin mielenkiintoista huomata, että oman tutkimusaiheen piiristä postereita oli useasta eri tutkimusryhmästä. Reissun kohokohta oli oman posterin esittely. Heti ensiminuutteina posteriani oli katsomassa herrasmies, joka paljastui olevan tutkimusryhmämme yhteystyökumppani, eurooppalaisen monikeskustutkimuksen johtaja! Keskustelut hänen ja muiden posteriini tutustuneiden kollegoiden kanssa olivat antoisia, ja sain hyviä näkemyksiä tutkimustyötäni ajatellen. Tämä kokous oli paitsi kliinistä työtä ajatellen antoista, myös erittäin hyvä mahdollisuus päästä verkostoitumaan tutkijayhteisössä.

Tuleville Washingtonin kokousmatkaajille matkavinkkinä: junayhteys New Yorkista Washingtoniin toimii loistavasti, ja junalla jopa säästää aikaa ja rahaa verrattuna lentämiseen ruuhka-aikoina. Washingtonissa museoihin ja gallerioihin on pääosin avoimet ovet, joten pitkien koulutuspäivien jälkeen voi matalalla kynnyksellä lähteä virkistämään mieltä esimerkiksi taiteen parissa.

Haluan kiittää Suomen lastenlääkäriyhdistystä saamastani matka-apurahasta ja mahdollisuudesta päästä esittelemään tutkimustyötäni kansainväliselle pediatriyhteisölle!

Tiina Ukkonen

Lastenlääkäri, OYS

muut kertomukset